ES POT I ES DEU. Se puede y se debe.

 

Els passats dies 28 i 29 d’abril va tenir lloc a Barcelona el «II Congreso de la Infancia y  Adolescencia» organitzat per el Col.legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), per el Col.legi d’Advocats de Madrid (ICAM) i per la Plataforma «Familia y Derecho».

Vaig estar convidada a participar a la Taula 3: Acogimiento y adopción. Acogimiento profesionalizado. La moderarora m’havia proposat visibilitzar l’acolliment i , més concretament, el que significava estar en la llista d’acollidors i en la llista d’adoptants.

Vaig redactar la meva presentació no des del punt de vista d’un i altra tipus de família, sinó des de les implicacions que la seva distinció te sobre la vida dels infants tutelats.

Us deixo les idees principals i els enllaços per llegir   i escoltar   (al inici de la sisena hora) la ponència completa.

  • En molts casos, els infants tutelats menors de 5-6 anys són obligats a transitar des d’una família d’acollida a una família pre-adoptiva desconeguda per ells, sense considerar els vincles afectius establerts amb els seus acollidors i la seva integració en l’entorn dels mateixos.
  • Tenint en compte l’actual marc teòric i jurídic de la protecció dels infants, aquesta situació pot arribar a generar un maltractament institucional cap al nen/a acollit.
  • Els vincles afectius establerts durant els primers anys amb un cuidador o referent principal són la base del desenvolupament emocional. La qualitat d’aquests vincles depèn de la sensibilitat, la disponibilitat i l’estabilitat dels cuidadors, ja siguin els progenitors o els seus substituts.
  • La determinació de l’Interès Superior del Menor (allò que més li convé) s’ha d’ajustar a la normativa vigent (Art. 2 de la Ley Orgánica (8/2015) de Modificación del Sistema de Protección) i les resolucions administratives que l’afectin han de ser motivades en base als criteris i elements de ponderació establerts a l’esmentat Article.
  • La presumpció de legalitat de l’administració competent no eximeix del compliment de la normativa i correspon al jutge, com a tutor superior, revisar aquestes decisions.

 

………………………………………

Los días 28 y 29 de abril tuvo lugar en Barcelona el «II Congreso de la Infancia y  Adolescencia» organizado por el Colegio de Abogados de Barcelona (ICAB), por el Colegio de Abogados de Madrid (ICAM) y por la Plataforma «Familia y Derecho».

Estuve invitada a participar en la Mesa 3: Acogimiento y adopción. Acogimiento profesionalizado. La moderadora me había propuesto visibilizar el acogimiento y, en particular , lo que significaba estar en la lista de acogedores y en la lista de adoptantes. Redacté mi presentación no desde el punto de vista de uno y otro tipo de familia, sino desde las implicaciones que su distinción tiene sobre la vida de los niños tutelados.

Os dejo las ideas principales y los enlaces para leer y escuchar  (a partir del inicio de la sexta hora) la ponencia completa.

  • En muchos casos, los niños/as tutelados menores de 5-6 años son obligados a transitar desde una familia de acogida a una familia pre-adoptiva desconocida para ellos, sin considerar los vínculos afectivos establecidos con sus acogedores y su integración en el entorno de los mismos.
  • Teniendo en cuenta los actuales marcos teórico y jurídico de la protección de menores, esta situación puede llegar a generar un maltrato institucional hacia el niño/a acogido.
  • Los vínculos afectivos establecidos durante los primeros años con un cuidador o referente principal son la base del desarrollo emocional. La calidad de estos vínculos depende de la sensibilidad, disponibilidad y estabilidad de los cuidadores, sean estos los progenitores o sus sustitutos.
  • La determinación del Interés Superior del Menor (aquello que más le conviene) debe ajustarse a la normativa vigente (Art. 2 de la ley de modificación de la protección de la infancia y la adolescencia ) y las resoluciones administrativas que le afecten deben ser motivadas en base a los criterios y elementos de ponderación establecidos en el citado Artículo.
  • La presunción de legalidad de la administración competente no exime del cumplimiento de la normativa y corresponde al juez, como tutor superior, revisar tales decisiones.

Un pensament sobre “ES POT I ES DEU. Se puede y se debe.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.