El preu emocional de treballar en el sistema de protecció

 

Quan del nostre treball depèn la millora del benestar de les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat per malaltia, per envelliment, per ser víctimes de la violència….. o , en el cas de nens, nenes i adolescents (NNAs) que estan en risc o han  estat víctimes d’un maltracte server i crònic per part dels seus progenitors o cuidadors principals, ens toca mirar de prop les ferides i les mancances.

En aquest darrer cas, es troben les persones que treballen en la protecció del NNAs, ja sigui en el si de les pròpies famílies d’origen o en les mesures d’acolliment familiar o residencial.

Així, a les obligacions i exigències pròpies de qualsevol professió, tot i comptar amb la formació i la  motivació adequades, i el reconeixement de les aptituds o del talent propi, s’hi afegeix la gestió de les emocions negatives que generarà aquesta mirada ( impotència, tristesa, frustració, rabia, culpa, decepció, sentiments contradictoris,etc.)

L’article de la Pepa Horno, publicat recentment al blog Renovando desde dentro, com a supervisora tècnica del funcionament dels equips que treballen en diferents nivells i àmbits de la protecció, analitza els problemes més costeruts als que s’enfronten les persones que hi treballen i que comporten un desgast emocional.

La pròpia complexitat del sistema, des de la detecció fins arribar, en els casos més greus, al desemparament , amb la mesura de cura alternativa i les intervencions necessàries en cada cas, comporta la coordinació entre diferents equips, la presa de decisions i tot un seguit d’intervencions que tindran una gran transcendència en el present i en el futur dels infants.

Un dels aspectes que pot generar un major conflicte intern es el risc de no està millorant sensiblement el benestar dels NNAs tutelats o de empitjorar-lo amb la nostra intervenció/no intervenció o amb les nostres decisions/indecisions.

El coste emocional de trabajar en el sistema de protección.

Cuando de nuestro trabajo depende la mejora del bienestar de las personas que se encuentran en situacion de vulnerabilidad por enfermedad, por envejecimiento, por ser víctimas de la violencia….. o, en el caso de niños, niñas y adolescentes (NNAs) que están en riesgo o han sido víctimas de un maltrato grave y crónico por parte de sus progenitores o cuidadores principales, nos toca mirar de cerca las heridas y las carencias.

En este último caso, se encuentran las personas que trabajan en la protección del NNAs, ya sea en el seno de las propias familias de origen o en las medidas de acogimiento familiar o residencial.

Así, a las obligaciones y exigencias propias de cualquier profesión, a pesar de contar con la formación y la motivación adecuadas y con el reconocimiento de las aptitudes o del talento propio, se añade la gestión de las emociones negativas que generará esta mirada ( impotencia, tristeza, frustración, rabia, culpa, decepción, sentimientos contradictorios,etc.)

Pepa Horno, desde su experiencia como supervisora técnica del funcionamiento de los equipos que trabajan en diferentes niveles y ámbitos de la protección, ha publicado un artículo en el que analiza los problemas más espinosos para las personas que trabajan en ella y que conllevan un mayor desgaste emocional.

La propia complejidad del sistema, desde la detección hasta llegar, en los casos más graves, al desamparo, con la medida de cuidado alternativo y las intervenciones necesarias en cada caso, comporta la coordinación entre diferentes equipos, la toma de decisiones y todo una serie de intervenciones de gran trascendencia en el presente y en el futuro de los NNAs.

Uno de los aspectos que puede generar un mayor conflicto interno es el riesgo de no estar mejorando sensiblemente el bienestar de los NNAs tutelados o de agravarlo con nuestra intervención/no intervención o con nuestras decisiones/indecisiones.

2 pensaments sobre “El preu emocional de treballar en el sistema de protecció

  1. Moltes gràcies, Marta,

    quina sensibilitat la teva en estar atenta a pensar i fer un acompanyament q els/les beneficie. Quin encert en posar a l’abast les dificultats i els desencerts també! 👍🥰🙋🏻‍♀️🌿🥰bin estiu, bon descans!

    Enviat des del meu iPhone

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.